
تاریخچه مشبک کاری
در سال ۱۹۱۰ فردی بنام R.W.WOOD در دانشگاه هاپکینز مطالعات گسترده ای در زمینه مشبک کاری انجام داد. توسعه و کاربرد گلوله های انفجاری در صنایع معدن و حفاری در اواخر ۱۹۴۰ توسط CAREL.F.ASTIN انجام شد و مشبک کننده هایی که در چاه نفت کاربرد داشت توسط R.L.MC.LEMOR در سال ۱۹۴۶ به بازار عرضه شد.

مشبک کردن لایه تولیدی
یکی از مهم ترین و حساس ترین مراحل تکمیل یک چاه مشبک کردن لایه های تولیدی چاه می باشد ایـن عمـل در واقع مرتبط کردن مخزن با چاه حفر شده می باشد . انتخاب اعماق مشبک شده پس از مطالعه کامـل سـنگ مخـزن از طریق بررسی نمودارهای مربوط به مخزن صورت می گیرد.
امروزه به دو صورت لوله جداری را مشبک می کنند یکی توسط گلوله هایی که با روش مخـصوص بـه طـرف دیـواره شلیک می شوند و دومین روش توسط شهاب فلزی که توسط باروت در دیواره جداری نفوذ می کنند در حقیقـت طـرز عمل دو روش مشابه یکدیگر می باشد فقط نوع گلوله ها متفاوت می باشد. بدیهی است در صورت تکمیل چاه بصورت حفره باز (OPEN HOLE) عمل مشبک کاری لازم نیست.

ON DEPTH کردن مشبک ها
هر چقدر یک مهندس مخزن نسبت به نقاط و صحت عملیات مشبک کاری حساسیت نشان دهد، عجیب نیست و باید صادقانه اذعان نمود که حساس ترین مرحله تکمیل که آینده چاه را رقم می زند همین عملیات مشبک کاری است. در انجام عملیات باید نهایت وسواس جهت تصحیح اعماق و اختلاف بین عمق یاب ها را اعمال کرد. لبـه هـای آسـتری نقاط کلیدی جهت تصحیح اختلاف عمق وسایل مختلف با یکدیگر در ادامه خدمات مشبک کاری می باشـند، توصـیه می شود چندین بار عملیات تصحیح سازی عمق با نهایت دقت انجام شود . شاید باور این نکته سخت باشد که هر سال حدود ده درصد از چاه های جدید بخاطر عدم مشبک کاری مناسب هنوز تولید نکـرده بـه تعمیـر کـشیده می شـوند.
عملیات مشبک کاری باید به گونه ای انجام شود که از مناطق گذرای آب و نفت و گاز و نفت فاصله ای منطقی داشته باشد . هرگز در نزدیکی این نقاط چاه را مشبک ننمائید ، در هر صورت میتوان خطاهای مشبک کاری را به دسته های ذیل تقسیم نمود و آنها را بررسی کرد اما مهندسین حاذق مخازن، طلایی ترین کلید تکمیل یک چاه را هرگز با عـدم دقت از دست نمی دهند . مطالعه مهندسی بهره برداری و بهر دهی چاه کاملاً نظرات بالا را تأیید میکند. تولید کمتر و تکمیل بهینه تر مهندسی ، اصلی ترین شعارها در نگهداری انرژی مخزن و بهینه کردن سیستم می باشند . انتخـاب نقاطی از مخزن که بعنوان TARGET از طرف مهندسی مخازن به مهندسی زمین شناسی و مهندسی حفاری دیکته می شود فوق العاده مهم است . این قسمت ها مانند یک سیستم عمل می کنند اما همیشه این نکته را مـد نظـر قـرار دهید که یک مهندس زمین شناسی با نهایت دقت حفاران را به سمت هدف هایی از پیش تعیین شده مهندسـی نفـت رهنمون می سازد. نوشتن برنامه ابتدایی و محاسبه اولیه نقاط جداره گذاری وتغییر سازندها کار فوق العـاده پیچیـده ای است که با نهایت دقت نیز گاهاً به خاطر پیچیدگی فرآیندهای زمین ما را به خطا می اندازد . در هر صورت نتیجه مـاه ها تلاش برای حفر و تکمیل چاه به صحت عملیات مشبک کاری وابسته است و دقت بیشتری را می طلبد.