
چرا نفت خام باید نمک زدایی شود ؟
دلایل لزوم نمکزدایی عبارتند از :
الف : نمکی که بصورت محلول در آب همراه نفت خام وارد پالایشگاه میشود باعث گرفتگی مبدلهای حرارتی و تشکیل رسوب در داخل لوله ها میشود .
ب: کلرور موجود در آب نمک همراه نفت خام در اثر ئیدرولیز یا بوسیله ترکیب با ئیدروژن سولفوره تولید اسید کلرید ریک میکند که باعث خورندگی در دستگاه های پالایشگاه میشود .
ج : آب موجود در نفت خام ارزشی ندارد که با مخارج زیاد همراه نفت خام حمل گردد . بعلاوه بخشی از خطوط لوله و تانکهای ذخیره توسط این آب همراه نفت خام اشغال میشود و این اتلاف مقداری از سرمایه است .
آب به صورت همراه نفت خام وجود دارد
۱) آب آزاد
در بیشتر جریانهای خروجی از چاههای نفت قطرات آب در اندازه های مختلف وجود دارد . اگر این قطرات آب در ظرف ۱دقیقه بهم چسبیده و در ته ظرف نمونه گیری ته نشین شوند آب آزاد نام دارند . این تعریف اختیاری است ولی معمولاً در طراحی وسایلی که برای جدا سازی آب از نفت خام بکار میروند در نظر گرفته میشود .
۲) آب بصورت امولاسیون
اگر نفت خام و آب بطور مفشوش جریان یابند و یا در حین عبور از پمپ ها وارد ها و شیرها و غیره به شدت مخلوط شوند و در آن صورت امولسیون ( آب در نفت یا نفت در آب ) تشکیل میشود . پراکندگی ذرات ریز آب در نفت خام را امولسیون آب در نفت خام گویند .
۳) آب حل شده
بر عکس گذشته که گفته میشد آب در نفت قابل حل نیست آب تا اندازه معینی در نفت حل میشود . حلالیت آب ر نفت تا اندازه زیادی تابع درجه حرارت است و هم چنین به هم نوع هیدروکربن موجود و عوامل دیگر بستگی دارد . آب حل شده ته نشین نمی شود ولی در عمل پایین آوردن درجه حرارت تنها راه تجربی است که می توان مقداری از آب حل شده در نفت خام را جدا کرد . الکتریسته و مواد شیمیایی آب گیر نمی توانند آب حل شده در نفت خام را جدا سازند . شرکت سهامی خاص خدمات نفت ایران به مسئله آب حل شده در نفت توجیهی ندارد .