
STUFFING BOX

بالاترين قطعه ابزار سرچاهي مي باشد . وظيفه آن جلوگيري از خـروج سـيال و ترخيص فشار چاه ضمن اجازه دادن به عبور سيم از درون آن مي باشد . درون آن تعدادي Packing قرار دارد كه عمل نشت بندي را انجام مـي دهنـد . همچنـين داراي پلانجري است كه در هنگامي كه سيم بريده مـي شـود و بـه هـر دليـل از Stuffing Box خارج شود فشار چاه باعث بسته شدن پلانجر و انـسداد آن مـي شود . قطعه ديگري بنام Valve Screw نيز روي Stuffing Box وجود دارد كه از آن جهت هواگيري و خروج گازهاي Trap شده در مجموعه استفاده مـي كننـد .
نصب Stuffing Box در قسمت بالايي Packing نيز جهت تنظيم Packing Nut شده است و چنانچه كاملاً بسته شود به سيم اجازه عبور نمي دهد.
شكل ذيل اجزاي يك Stuffing Box را نشان مي دهد.



Lubricator يا لوله چاه پيمایی
قطعاتي لوله اي شكل به صورت Pin و Box مي باشند و امكان اتصال وسايل چاه پيمايي و قرار گرفتن آنها در فضايي كاملاً ايمن را فراهم مي كنند تا زمانيكه چـاه را باز نمودند ابزار چاه پيمايي در ميان اين لوله ها قرار گرفته و وارد چـاه شـوند .
معمولاً دو تا سه عدد از آنها را روي هـم مـي بندنـد وروي شـاخه پـائيني يـك شيرسوزني جهت تخليه فشار قرار مي دهند . مي توان جهت خواندن فشار يـك فشارسنج نيز روي آن بست . آزمايش فشار Lubricator را معمولاً سـالي يكبارانجام مي دهند و توسط آب آن را تست فشار مي كنند ولي بهتـر است در هـرعمليات بخصوص در چاههاي زنده و فعال آنها را آزمايش نمائيم . طول شـاخه هـا معمولاً ۸ فوت مي باشد و در سايزهاي ۳ و ۶ اينچ موجود مي باشـد . بـراي يـك عمليات طول Lubricator تابعي از طول وسايلي است كه قرار است در چاه رانده شود و در عمليات مانده يابي طول مانده نيز به طول Lubricator اضافه مي شـود تا در صورت بازيافت مانع ، محلي جهت قرار گرفتن مانده و سپس بستن چاه و در نهايت خارج كردن آن وجود داشته باشد.





تهيه و تنظيم:
حسنعلي رياضي پور